skip to Main Content

Vier tips om inbraken tijdens de donkere dagen te voorkomen

Een piek in inbraken in december en januari

Wist u dat er in december en januari de meeste inbraken worden gepleegd? De piek ligt tijdens feestdagen zoals Kerst en oudjaarsdag. Cijfers van de laatste jaren laten zien dat er anderhalf tot twee keer zoveel wordt ingebroken tijdens de feestdagen in vergelijking met de andere maanden. De keuze van de inbrekers voor deze donkere dagen is niet verrassend. Tijdens deze dagen in december en januari zijn we vaak langere tijd van huis weg. We vieren feest en ondertussen slaan de inbrekers hun slag. Een fijne avond eindigt zo met een hoop narigheid. Betekent dit dat we voortaan maar die gezellige avondjes moeten overslaan om ons huis te bewaken? Lilian Tieleman, Adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), zegt van niet. Wanneer we onze woning inbraakproof maken, kunnen we de kans op een inbraak behoorlijk verkleinen. In dit blog vertellen wij u meer over de maatregelen die u kunt nemen. Lees verder voor de juiste tips.

Sluit uw ramen en deuren

De eerste tip die wij u geven is om de ramen en deuren te sluiten voordat u vertrekt. Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar toch vergeten we vaak om dat ene slaapkamerraam dicht te doen. Op deze manier is de inbreker zo binnen. Draai uw voordeur op slot. Wanneer een inbreker een gesloten voordeur ziet, zal hij sneller uw huis overslaan.

Laat uw verlichting aan

Een tweede tip die wij u geven is om uw verlichting aan te laten. Zeker wanneer u ook nog een nachtje weg gaat, zult u misschien de neiging hebben om alle lampen uit te doen. Het is echter verstandiger om bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar een lichtje te laten branden in het huis. Op deze manier ziet uw woning er bewoond uit.

Licht uw buren in

De derde tip en laatste is om vooraf uw buren in te lichten voordat u op vakantie gaat of een dagje weg gaat. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden wanneer u afwezig bent. Zij kunnen wellicht de post van uw deurmat halen of ‘s ochtends de gordijnen open doen en ‘s avonds weer sluiten. Zo geeft uw huis een bewoonde indruk.

Benader een vakkundige slotenmaker

Bent u onverhoopt toch slachtoffer gevonden van een inbraak? Dan is het verstandig om direct een vakkundige slotenmaker in te schakelen. Hij helpt u met vervangen van de sloten, zodat u weer veilig uw huis kunt verlaten. Neem contact op met een slotenmaker bij u in de buurt en ontdek wat zij voor u kunnen doen.

Back To Top